Blog

Sådan fremtidssikrer du din ledelse og gør den langtidsholdbar

headline future and Compass
Ledelsespyramiden

Sådan fremtidssikrer du din ledelse og gør den langtidsholdbar

Forandringer på stribe, effektiviseringskrav, evige dilemmaer og en virkelighed, hvor dagen i morgen ikke ligner dagen i går. Mere end nogensinde før har du som leder brug for løbende kompetenceudvikling, så du har det bedste afsæt for at udvikle din ledelse, medarbejdere og organisation. Spørgsmålet er bare: Har du prioriteterne i orden – eller har du for travlt til udvikling?

Spørgsmålet er bare: Har du prioriteterne i orden – eller har du for travlt til udvikling? I vores artikelserie om Langtidsholdbar Ledelse har vi samlet nogle gode råd til dig, der gerne vil rykke til det næste niveau som leder.

Den succesfulde og langtidsholdbare leder sørger for at være klædt på til fremtiden ved at sætte tid af til udvikling – også selv om det kræver benhård prioritering i kampen om pladsen i den ofte kriseramte kalender.

Sæt udvikling på to-do-listen

Ledelsesudvikling bør stå på to-do-listen, men som ledelsesrådgivere har vi erfaret, at det ofte ikke er en nem opgave i dagens ledelseskulturer at finde luft til udvikling: Alle taler om nødvendigheden af udvikling, adskillige udviklingsprojekter sættes i søen, lederne tilmelder sig med de bedste hensigter til lederkurserne – men melder ofte afbud på grund af travlhed, og ambitiøse kompetenceudviklingsdage med medarbejderne planlægges i ét væk, men når det kommer til stykket, så er det sjældent, at det lykkes med al den udvikling.

Hvorfor? Fordi virkeligheden vinder, og den ser nogle gange helt anderledes ud end den ’verdensmesterkultur’, som vi udbreder os om på ledelseskurserne, når vi endelig har en pause fra hverdagens ræs.

Virkeligheden kalder på din faste beslutning om, at du VIL udvikling og fremtidssikre din ledelse, medarbejdere og organisation. Og det behøver ikke at være på bekostelige og langvarige udviklingsforløb – du kan faktisk med nogle få greb starte udviklingen allerede i dag og få sat udvikling på dagsordenen.

6 gode råd der klæder dig på til fremtiden

Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til dig, som har besluttet dig for at fremtidssikre din ledelse og sætte udvikling på to-do-listen:

 1. Gå forrest som leder. En leder, som går forrest med at udvikle sig, har det bedste afsæt for at udvikle sine medarbejdere og sin organisation. Bring dig selv på forkant med opdateret viden om, hvad fremtiden kalder på af lederkompetencer, og hvordan du effektivt kan udvikle din lederstil og ledelsesområde. Deltag i de relevante konferencer, kurser og projekter, som kan bidrage med ny viden og udvikling. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal finde det, så brug dit netværk og relationer.
 2. Kend dig selv. Brug tid på at reflektere over din lederstil og ledelseskompetencer, og gør dig selv bevidst om dine styrker og udfordringer som leder. Hvis du skal udvikle dig, så er du nødsaget til at arbejde med din selvindsigt og selvforståelse, så du kender dit udgangspunkt til fulde. For når du ved, hvor du står, og ved hvor du skal hen, så er det meget lettere at indstille kompasset og finde vejen til udviklingen af din ledelse og medarbejdere.
 3. Dyrk dine relationer. Det kan ikke siges ofte nok: Dyrk nu dit netværk og skab langtidsholdbare relationer! – også dem som ligger uden for organisationen. Gør en dyd ud af at f.eks. pleje dit LinkedIn netværk og bygge bro til de mange inspirerende ledere, som du møder på din vej. Gør alvor ud af f.eks. at melde dig ind i et organiseret ledernetværk, eller at holde kaffemøder med udvalgte ledere, som du mener kan inspirere dig såvel fagligt som ledelsesmæssigt og hold dig opdateret med, hvad der rør sig i diverse relevante netværk.
 4. Undgå at opfinde flere dybe tallerkner. Skab reflekterende teams og få nye perspektiver på din ledelse. Der er andre ledere i din organisation – og sikkert også tættere på dig end du tror, som gerne vil bidrage til din ledelsesudvikling. Tag initiativet til at samle en gruppe af fortrolige sparringspartnere omkring det uformelle bord, hvor det er tilladt at sige højt, at noget er udfordrende og få konkret sparring fra dine dygtige ledelseskollegaer, som måske sidder inde med en brugbar løsning, så du ikke behøver at opfinde alting selv.
 5. Hold dig opdateret. Der er mange ledelsessites, som kan bidrage med ny viden til din ledelse (ex. Harvard Business Reviews, TED talks, Væksthus for ledelse, Offentlig ledelse m.v.) og mange publicerer jævnligt anbefalinger af deres bud på en top 10 af ledelseslitteratur. Mulighederne er mange og kan måske være svære at overskue i en travl hverdag, så mange ledere vælger at bruge ferieperioderne på at holde sig opdateret. Men husk også at afsætte tid i kalenderen resten af året, så du løbende kan bringe dig på forkant med udviklingstendenserne.
 6. Prøv noget nyt. Vi kan godt lide at være i kontrol, og så ved vi også, at vi kan præstere som forventet. Det udvikler os bare ikke særligt meget. Og som leder bliver du presset af forventningen om kvalitet og effektivitet, når der skal vælges i mellem de vante arbejdsgange og udviklingen af nogle nye. Men set i lyset af, at det er det nytænkte, der skaber nye resultater og udvikling, så må du nødvendigvis af og til have modet til at turde slippe noget af kontrollen, gå lidt på kompromis med den høje overligger, og give mere plads til de fejl, der kan opstå, når der afprøves nye metoder.

Hvis du planlægger og prioriterer tid til udvikling, så vil du sikkert opleve, at det med tiden næsten bliver svært at undvære den motivation og tilfredsstillelse, der følger med at udvikle sig selv og andre. Det er jo her, at det bliver inspirerende og motiverende for de fleste at gå på arbejde, når vi ved, at vi er på forkant og klædt på til fremtiden.

Artikelserien om Langtidsholdbar Ledelse:    

 • Hovedartikel om Langtidsholdbar Ledelse: Succesfulde ledere lader sig ikke friste af nemme løsninger (trykt i Offentlig Ledelse, dec. 2019)
 • Long-Term Leadership (hovedartikel på engelsk)
 • Ledelsespyramidens trin 1: Langtidsholdbare ledere forstår betydningen af benhård prioritering (publiceret i Væksthus for Ledelse 2020)
 • Trin 2: Sådan fremtidssikrer du din ledelse og gør den langtidsholbar  (publiceret i Væksthus for Ledelse 2020)
 • Trin 3: Den modige langtidsholdbar leder står ved sin ledelsesmagt
 • Trin 4: Er dine ledelsesværdier til salg?
 • Trin 5: Den visionære leder får alle med på drømmerejsen